28 Mart 2013 Perşembe

KELEBEK;

Bunca yük senin omuzlarında.oysa ki; ömrün bir mevsimlik bile değil...

23 Mart 2013 Cumartesi

Kelebekler kadar özgür ve gizemli olmak isterdim...

HARİKA BİR ŞİİR...

Bir kelebek yakalarsın
avucunun içinde
sonra bakmak görmek istersin
Yaşıyormu diye
Baksan kaçacak
Sımsıkı tutsan ölecek
Böyle birşey seni sevmek...

21 Mart 2013 Perşembe

Kelebeğin evreleri

Bazı canlılar dünyaya geldiklerinde ana canlıya benzerken bazıları da benzemezler. Ana canlıya benzemeyen canlılar gelişim dönemleri boyunca başkalaşım geçirerek ana canlıya benzer hale gelirler.
Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan sonra yapısal değişikliğe uğrayarak ana canlıya benzer hale gelmesine başkalaşım denir. (Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan ergin hayvan oluncaya kadar geçirdikleri gelişim evrelerinin hepsine birden başkalaşım denir).
• İpek böceği salgıladığı yapışkan bir maddeyle (iplikle) yumurtalarını birbirine
bağlayarak etrafa dağılmalarını önler.
• Tırtıl, yumurtaların gelişebilmesi için salgıladıkları iplikle kendilerine koza örmeye başlarlar. (Tırtıl bunu 3 – 4 günde örer).
• Yumurta olgunlaşınca tırtıl oluşur.
• Tırtılın ergin hale gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupa denir.
• Pupa dönemi sonunda koza yırtılır ve kelebek oluşur.
İpek böceğinin gelişimi sırasında geçirdiği başkalaşım evreleri sırayla; 
Yumurta → Tırtıl → Erken Pupa → Genç Pupa → Kelebek

16 Mart 2013 Cumartesi

Kelebekler nasıl beslenir?

Kelebeklerin,fillerin burnuna benzeyen,hortumlu ağızları vardır.Bunları kullanarak,çiçek özlerini emerler.Çiçek özleriyle beslenirler.

14 Mart 2013 Perşembe

GENEL BİLGİ

 Kelebek , böceklerin , pulkanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektediR.Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bazı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz. Emici tipteki ağız parçaları hortum şeklindedir. Kullanılmadığı zamanlar bu hortum başın alt tarafında helezon biçiminde kıvrılır. Balözü emerler. Çiçeklerin balözünün tadını ayaklarıyla alırlar. Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir. Ayaklarıyla çiçeğin suyunu kontrol ederler. Beğendikleri takdirde kıvrılı duran hortumlarını uzatarak emerler.

kelebeklerin ömrü

Bu yaşam süresinden ne anladığımıza bağlıdır. Yaşamayı, doğmak, yaşamak ve ölmek şeklinde tarif edersek kelebekler aylarca yaşarlar. Kırlarda ve bahçelerde uçuşarak ince, zarif ve güzel renklerle bezenmiş kanatlarıyla yapraklara konan, bizim kelebek olarak tanıdığımız hali, ömrünün ölümüne yakın son aşamasıdır. Bu şekli ile yaşadığı hayat gerçekten çok kısadır.

Ömrünün bu en güzel kısmının ne kadar sürdüğünü kesin olarak söylemek güçtür. Bazı çeşitlerinin birkaç gün, bazılarının ise birkaç hafta yaşadıkları biliniyor. Tabiatta çok nadir de olsa bir yıl yaşayanları bile görülmüş.

9 Mart 2013 Cumartesi

Kelebeklerle ilgili kısa bilgi

Büyüleyici kanatlarını bir fizikçi gibi kullanan kelebeklerin, kısa ömürlerinde kamufle olmak için düşmanlarının düşmanını taklit ettikleri ve 17 bin gözleri olduğu tespit edildi.

Tat alma duyuları ayaklarında olan kelebeklerin, binlerce küçük gözden oluşan özel görme organına sahip olduğunu belirleyen uzmanlar, bu küçük göz sayısının bazı türlerde 17 bine çıktığını tespit etti. Kendi boylarının 3 katı kadar uzayabilen bir dile sahip olan kelebeklerin, bunu çiçeklerin derinliklerindeki nektar ile su içmede kullandıkları görüldü. Kelebekler, bu uzun dillerini kullanmadıkları zamanlarda ise içeriye doğru sarıyor.

Ayrıca kelebeklerin fizikte kullanılan 3 temel kuralı uygulayarak uçtukları ortaya çıktı. Vücut sıcaklığı 28 dereceden düşük olduğunda uçamayan kelebeklerin üzerlerinde ısıyı emen siyah renklerin bulunduğu kanatlarını, güneş ışınlarıyla 90 derece yapacak şekilde ayarlayarak vücut ısılarını yükselttikleri, ısıyı düşürmek için de güneş ışınlarını yatay alır şekilde kanatlarını ayarladığı görüldü. Optikte kullanılan 3 temel kurala göre, siyah cisimler diğer renklere göre çok daha çabuk ısınıyor.

7 Mart 2013 Perşembe

ŞİİR


Birileri, kim bilmiyorum.. 

Kelebeklerde olan umudum
Rüzgâr olur uçar giderdi kaldırımlarında 
Ve yapayalnız uyandığında sen
Bütün pişmanlıklarınla dört duvar arasında
Ve affedilemediğin tek nokta
Kalbinde ki korkularla


Birileri, kim bilmiyorum 

Yırtılan gecede dipsiz karanlık*
Fısılda kelebeklere, aşk-
Güneşin olsun, aydınlık
Oysa hala ellerin saçlarımda

Yorgun melekler kalbinin izlerken
Sakla acılarını 
Gecenin zemininde ve kim, bilmiyorum
Kelebeklerden vazgeçtim 
Seni bana sevdiren ve sen  
Açtım, soldum, sarardım ben 

Birileri
Üşüyorum
Artık çok geç dönecek yerim kalmadı, ölmeliyim gece olmadan